Hoppa till innehållet
Måttanpassade gardiner / 3-4 veckors leveranstid / Handsydda i vår atelje i Göteborg
Land/Region

  Elegant och tidlöst

  Med veckbandsupphängning och fingerkrokar får man en elegant och tidlös gardin med jämna fina veck på framsidan av gardinen som skapar en mjuk ombonad känsla. Med hjälp av fingerkrokar kan du variera stilen på vecken och därmed skapa ett fint fall på din gardin. 

  Rätt fingerkrokar avgör stilen

  Denna uphängning passar både för gardinskena med glid, och gardinstång med ringar.

  Det som avgör stilen på gardinen är vilka fingerkrokar man använder och hur tätt man sätter krokarna. Fler krokar med tätare placering ger fler veck. Fingerkrokar finns i flera versioner. De vanligaste är 1-, 2- eller 4-finger, med låg eller hög fattning. 


  Fingerkrokar med låg fattning

  Vill du dölja skenan eller gardinstången skall du välja fingerkrokar med låg fattning, eftersom gardinen hamnar högre upp.

  Antalet “fingrar på fingerkroken och hur tätt du sätter fingerkrokarna bestämmer hur dina veck kommer att se ut.

  1-fingerkrok ger inget veck. 2-fingerkrok ger ett veck och ett lite enklare uttryck. 4-fingerkrok ger tre veck och används för klassiska franska veck och pennveck. 

  Fingerkrokar med hög fattning

  Vill du att din gardinskenan eller gardinstången skall vara synlig så väljer du fingerkrokar med hög fattning. Då hamnar gardinen i samma höjd som kroken, dvs under skenan. 

  Om du har en takskena med en gardin som du skall använda mycket, som till exempel en dimout är det bra att använda en fingerkrok med hög fattning, så att gardinen inte fastnar i taket.  

  Antalet “fingrar" på fingerkroken och hur tätt du sätter fingerkrokarna bestämmer hur dina veck kommer att se ut.

  1-fingerkrok ger inget veck. 2-fingerkrok ger ett veck och ett lite enklare uttryck. 4-fingerkrok ger tre veck och används för klassiska franska veck och pennveck. 


  Hur bred blir min gardin?

  De flesta av våra gardiner finns som enkel och dubbel bredd. Gardinens slutliga bredd beror på hur stora veck du väljer och hur tätt du sätter fingerkrokarna i veckbandet.

  En bra riktlinje för avstånd för veckbandskrok eller 1-fingerkrok är att trä en krok i var tredje kanal på gardinens veckband. För en gardin på dubbel bredd (290 cm) blir det ca 18 krokar och för en gardin på enkel bredd (140 cm) blir det 10 krokar. För detta exemplet kan man räkna att gardinen hälften så bred när den hänger uppe.

  Fler krokar ger fler veck och smalare gardin. Vill du ha en bredare gardin så kan du sätta krokarna med lite mer avstånd.

  Fingerkrokarna hakas på ringen som hänger på gardinstången eller i gliden som sitter i gardinskenan.

  Ett stylingtips om du vill bredda intrycket av rummet är att välja en gardinskena eller gardinstång som är längre än vad fönstret är brett. Då kan du hänga gardinerna på sidan om fönstret och därmed få in maximalt med ljus.

  Så mäter du längden för gardin med fingerkrok, låg fattning

  Med denna upphänging så döljs skenan eller gardinstången.

  Mät från gardinstången eller gardinskenans överkant och ner till golvet. Mät på två till tre olika mätpunkter och utgå från det kortaste måttet. Lägg till eller dra av antal cm enligt hur lång du vill att din gardin ska vara.

  För svävande gardiner:
  Dra av 1-3 cm som du vill att gardinen skall sväva ovanför golvet.  

  Om du har större nivåskillnader än 1,5 cm på de olika mätpunkterna rekommenderar vi att du istället väljer att att gardinen skall vila på golvet. Det hjälper till att förvilla så att man inte ser nivåskillnaderna.

  Lätt vilandes på golvet:
  Addera 5 cm

  Draperad känsla på golvet: 
  Addera 10-15 cm

  Så mäter du längden för gardin med fingerkrok, hög fattning

  Med denna upphänging så blir skenan eller gardinstången synlig.

  Mät från gardinstångens eller gardinskenans underkant och ner till golvet.

  Mät på två till tre olika mätpunkter och utgå från det kortaste måttet. Lägg till eller dra av antal cm enligt hur lång du vill att din gardin ska vara.

  För svävande gardiner:
  Dra av 1-3 cm som du vill att gardinen skall sväva ovanför golvet.  

  Om du har större nivåskillnader än 1,5 cm på de olika mätpunkterna rekommenderar vi att du istället väljer att gardinen skall vila på golvet. Det hjälper till att förvilla så att man inte ser nivåskillnaderna.

  Lätt vilandes på golvet:
  Addera 5 cm

  Draperad känsla på golvet: 
  Addera 10-15 cm

  Boka ett kostnadsfritt digitalt möte med en inredare

  Behöver du hjälp med att välja rätt gardiner till ditt hem? Vi ger dig kostnadsfri vägledning om vilka gardiner från vår kollektion som passar bäst hemma oss dig.

  Boka ett möte

  Vilken gardin är du?

  Kostnadsfria tygprover

  Så mäter du rätt

  Svävande över golvet eller lyxigt draperat? Böljande wave eller mjuka veck och härligt fall? Pasteller eller sorbert beige? Dubbel eller enkel bredd?

  / Se våra stiltips för att få dina drömgardiner

  Det är viktigt att tyget motsvarar din förväntan innan du lägger din beställning. Beställ prover på gardinen helt kostnadsfritt för att uppleva känsla, struktur och färgton.

  / Se alla tygprover

  Läs vår gardinguide för lära dig mer om hur du mäter längden på dina gardiner. Du kan också eller boka ett möte med oss så guidar vi dig rätt.

  / Kontakta oss för rådgivning

  Drapes with Benefits

  Utforska alla
  Utforska alla

  Drapes with Benefits

  Top