"Gardiner är verkligen undervärderade när det kommer till inredning. Med rätt placering och längd kan de förändra rummets hela dynamik, ge det mer volym, ljus och känsla av rymd. Så nästa gång du funderar på att förnya ett rum, börja med att se över dina gardinval. Det kan göra hela skillnaden!" - Sarah Widman 

Gardiner. Vid första anblick kan de verka som enbart ett insynsskydd eller en dekorativ touch. Men de har förmågan att förändra hela upplevelsen av ett rum. De sätter stämningen, skapar värme, ger insynsskydd och förbättrar på rummets akustik. Med rätt strategi kan gardiner förändra ditt rum på sätt du aldrig kunnat tänka dig. Låt oss utforska hur!

Vill du skapa en känsla av rymd?

Har du någonsin känt att ditt rum är litet, eller att taket känns för lågt? Lösningen kan vara så enkel som hur du hänger upp dina gardiner. Genom att hänga gardinerna från taket till golvet känns rummet omedelbart större. Denna vertikala linje drar blicken uppåt, vilket ger en illusion av högre tak och mer utrymme.

Vill du bredda ditt fönster?

Ett annat vanligt problem i rum är fönster som känns för små eller trånga. Men det finns en lösning på detta också. Genom att placera gardinerna på varje sida om fönstret – med andra ord lite bredare än själva fönstret – breddar du visuellt hela fönsterpartiet. Inte nog med att detta får fönstret att se större ut, det släpper även in mer dagsljus vilket bidrar till en känsla av ett större och mer luftigt rum.

Vill du förstora hela rummet? 

Om du verkligen vill maximera upplevelsen av ditt rum, överväg att hänga gardiner längs hela väggen. Med en takskena som sträcker sig över väggens fulla bredd och gardiner som hänger från tak till golv kan du skapa en dramatisk förändring. Denna metod kan särskilt rekommenderas för mindre rum där du verkligen vill maximera känslan av rymd.

Drape 01 i färgen Nude


Mät rätt

Många tror att det är svårt att veta hur lång din måttbeställda gardin ska vara för att få det rätta uttrycket. Men det är inte så svårt. Du behöver egentligen bara hålla koll på tre saker. 


1. Vilken stil på gardin vill du ha? 

Svävande över golvet eller lyxigt draperat? Böljande wave eller mjuka veck och härligt fall? Alla våra måttbeställda gardinerlängder kommer med ett transparent multifunktionsband. Oavsett om du väljer att hänga din gardin på en skena eller stång, har du möjligheten att anpassa upphängningen efter ditt behov också över tid. 

 

2. Vilken gardinupphängning har du? 

Gardinskena med glid:
Du mäter längden på gardinen på samma sätt oavsett om du har gardinskenan fäst i tak eller vägg.
  • Mät från från glidets undre del på skenan ned till golvet
  • Mät på två till tre olika platser och notera det kortaste måttet.

Gardinstång med ringar:

  • Mät från ringarnas undre del.
  • Likaså här, mät på två till tre olika platser ner till golvet.
  • Notera det kortaste måttet.

3. Hur vill du att din gardin ska hänga?

  • Skall din gardin sväva över golvet? Dra av 1-2 cm från ditt mått.
  • Skall den ligga lätt vilandes på golvet? Addera 5 cm från ditt mått.
  • Skall den ha en lyxig draperad känsla?  Lägg till 10-15 cm från ditt mått.

Är skillnaden mellan dina mätpunkter mer än 1,5 cm rekommenderar vi att du låter gardinen vila på golvet, alltså lägg till 5 cm så för att dölja eventuella nivåskillnader i golvet.


Vi finns här för dig!

Mätning av gardiner kan en del tycka är klurigt. Vi finns här för att hjälpa dig. 

Om du känner dig osäker, boka gärna ett digitalt möte med oss. Vi guidar dig steg för steg, så att du kan känna dig trygg med ditt val av gardinlängd. Ett hem med rätt gardiner är ett hem med extra mycket hjärta 🤍.